Най-четени
1. zahariada
2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. kvg55
9. zaw12929
10. hadjito
11. sparotok
12. bosia
13. getmans1
14. rosiela
2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. kvg55
9. zaw12929
10. hadjito
11. sparotok
12. bosia
13. getmans1
14. rosiela
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Постинг
15.04.2014 16:51 -
Празнична пита - ефектна само с един малък трик
Автор: donchevav
Категория: Рецепти
Прочетен: 2653 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 17.04.2014 18:05
Прочетен: 2653 Коментари: 2 Гласове:
6
Последна промяна: 17.04.2014 18:05
Искате питата ви да е не само вкусна, но и ефектна, изглеждаща празнично - бухнала, преплетена и да се къса на конци? Ами - действайте като при козунака - не смесвайте мазнината /в случая - олиото/ с другите съставки, а измесвайте тестото с него.
Ето една рецепта, която може би използвате като съставки и съотношение - но от опит знам, че не толкова съставките, колкото детайлите в измесване, печене и изстиване на изделията от тесто са важни и решаващи за крайния резултат!
ПИТА, ПЛЕТЕНА НА ВЪЗЛИ
Продукти:
1. 2 яйца
2. 250 гр прясно мляко
3. 1 кофичка кисело мляко
4. 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
5. 1 супена лъжица сол
6. 1 супена лъжица захар
7. 1/2 бучка мая
8. 4 супени лъжици олио /отделно - олио за намазване на готовото тесто/
9. 50 г краве масло
10.1 кг брашно /поема обикновено по-малко/
Приготвяне:
В част от топлото прясно мляко размиваме маята, добавяме захарта и 2-3 лъжици брашно и оставяме да бухне. Разбиваме с вилица 1 яйце и белтъка на другото /жълтъка оставяме за мазане отгоре/, прибавяме прясното мляко и киселото мляко, в което непосредствено преди това сме добавили содата. Млеката трябва да са топлички. Добавяме 3-4 чаши брашно и втасалата мая. Бъркаме в кръг с дървена лъжица или миксер, докато сместа започне да се отделя от съда /ако е небходимо, добавяме брашно/. Прехвърляме мекото тесто на набрашнения плот или в съд за месене. Месим тестото 5-6 минути, след което оформяме топка и започваме да я удряме от високо със замах към плота /40 пъти/. Отново месим, прибавяме отстрани на плота или тавата олиото и започваме да го вземаме по малко и да месим, докато го употребим.
Когато започне да се прищи /да прави балончета/, мажем тестото с олио /допълнително/ и поставяме в найлонова торбичка на топло за около 1 час. През това време тестото трябва да увеличи обема си двойно.
Втасалото тесто прехвърляме отново на плота, премесваме и разделяме на 8 топки. Всяка топка премесваме и усукваме, като леко я омазняваме с краве масло. Първата топка можем да навием на охлюв - тя ще е средата. Всяка една от останалите седем усукваме и връзваме на възел. Подреждаме ги около централната топка и оставяме питата да втаса на топло- около 1/2 час, така, че да изпълни тавата. Правим замазка от разбития жълтък / и малко вода/ и печем на 180 градуса / около 50 минути/. Ако започне да прегаря отгоре, може да поставите намокрена дебела хартия и да я сменяте - при нужда /1-2 пъти/.
След изпичане питата се изважда веднага от тавата, мокри се обилно с вода и се покрива с влажна кърпа, а отгоре могат да се поставят още 1 или 2 сухи кърпи - до изстиване на питата.
Ето една рецепта, която може би използвате като съставки и съотношение - но от опит знам, че не толкова съставките, колкото детайлите в измесване, печене и изстиване на изделията от тесто са важни и решаващи за крайния резултат!
ПИТА, ПЛЕТЕНА НА ВЪЗЛИ
Продукти:
1. 2 яйца
2. 250 гр прясно мляко
3. 1 кофичка кисело мляко
4. 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
5. 1 супена лъжица сол
6. 1 супена лъжица захар
7. 1/2 бучка мая
8. 4 супени лъжици олио /отделно - олио за намазване на готовото тесто/
9. 50 г краве масло
10.1 кг брашно /поема обикновено по-малко/
Приготвяне:
В част от топлото прясно мляко размиваме маята, добавяме захарта и 2-3 лъжици брашно и оставяме да бухне. Разбиваме с вилица 1 яйце и белтъка на другото /жълтъка оставяме за мазане отгоре/, прибавяме прясното мляко и киселото мляко, в което непосредствено преди това сме добавили содата. Млеката трябва да са топлички. Добавяме 3-4 чаши брашно и втасалата мая. Бъркаме в кръг с дървена лъжица или миксер, докато сместа започне да се отделя от съда /ако е небходимо, добавяме брашно/. Прехвърляме мекото тесто на набрашнения плот или в съд за месене. Месим тестото 5-6 минути, след което оформяме топка и започваме да я удряме от високо със замах към плота /40 пъти/. Отново месим, прибавяме отстрани на плота или тавата олиото и започваме да го вземаме по малко и да месим, докато го употребим.
Когато започне да се прищи /да прави балончета/, мажем тестото с олио /допълнително/ и поставяме в найлонова торбичка на топло за около 1 час. През това време тестото трябва да увеличи обема си двойно.
Втасалото тесто прехвърляме отново на плота, премесваме и разделяме на 8 топки. Всяка топка премесваме и усукваме, като леко я омазняваме с краве масло. Първата топка можем да навием на охлюв - тя ще е средата. Всяка една от останалите седем усукваме и връзваме на възел. Подреждаме ги около централната топка и оставяме питата да втаса на топло- около 1/2 час, така, че да изпълни тавата. Правим замазка от разбития жълтък / и малко вода/ и печем на 180 градуса / около 50 минути/. Ако започне да прегаря отгоре, може да поставите намокрена дебела хартия и да я сменяте - при нужда /1-2 пъти/.
След изпичане питата се изважда веднага от тавата, мокри се обилно с вода и се покрива с влажна кърпа, а отгоре могат да се поставят още 1 или 2 сухи кърпи - до изстиване на питата.
Бабите ми правят такива пити, а след тях нито майка ми и леля ми, нито аз или братовчедка ми усвоихме традицията... Това иска голям мерак и мноооого опит, според мен - да месиш, да месиш 200 пъти, докато станеш такъв майстор ;)
Поздравления за майсторлъка и желанието!
цитирайПоздравления за майсторлъка и желанието!
E-e-e-e, не е никак трудно - лесно е и забавно, а да не говорим какво е за семейството вечер да се събере край масата и майката да разчупи питата и на всекиго да даде с някакво пожелание! Опитай - има готови смеси в хранителните вериги - разбъркваш и печеш. Поздрави!
цитирай