Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2014 16:51 - Празнична пита - ефектна само с един малък трик
Автор: donchevav Категория: Рецепти   
Прочетен: 2643 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 17.04.2014 18:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
          Искате питата ви да е не само вкусна, но и ефектна, изглеждаща празнично - бухнала, преплетена и  да се къса на конци? Ами - действайте като при козунака - не смесвайте мазнината /в случая - олиото/ с другите съставки, а измесвайте тестото с него.      
         Ето една рецепта, която може би използвате като съставки и съотношение - но от опит знам, че не толкова съставките, колкото  детайлите в измесване, печене и изстиване на изделията  от тесто са важни и решаващи за крайния резултат!



ПИТА,   ПЛЕТЕНА   НА   ВЪЗЛИ

Продукти:

1. 2 яйца
2. 250 гр прясно мляко
3. 1 кофичка кисело мляко
4. 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
5. 1 супена лъжица сол
6. 1 супена лъжица захар
7. 1/2 бучка мая
8. 4 супени лъжици олио /отделно - олио за намазване на готовото тесто/
9. 50 г краве масло
10.1 кг брашно /поема обикновено по-малко/

Приготвяне:

        В част от топлото прясно мляко размиваме маята, добавяме захарта и 2-3 лъжици брашно и оставяме да бухне. Разбиваме с вилица 1 яйце и белтъка на другото /жълтъка оставяме за мазане отгоре/, прибавяме прясното мляко и киселото мляко, в което непосредствено преди това сме добавили содата. Млеката трябва да са топлички. Добавяме  3-4 чаши брашно и  втасалата мая. Бъркаме в кръг с дървена лъжица или миксер, докато сместа започне да се отделя от съда /ако е небходимо, добавяме брашно/. Прехвърляме мекото тесто на набрашнения плот или в съд за  месене. Месим тестото 5-6 минути, след което оформяме топка и започваме да я удряме от високо със замах към плота /40 пъти/. Отново месим, прибавяме отстрани на плота или тавата олиото и започваме да го вземаме по малко и да месим, докато го употребим. 
Когато започне да се прищи /да прави балончета/, мажем тестото  с олио /допълнително/ и поставяме в найлонова торбичка на топло за около 1 час. През това време тестото трябва да увеличи обема си двойно.
         Втасалото тесто прехвърляме отново на плота, премесваме и разделяме на 8 топки. Всяка топка премесваме и усукваме, като леко я омазняваме с краве масло. Първата топка можем да навием на охлюв - тя ще е средата. Всяка една от останалите седем усукваме и връзваме на възел.  Подреждаме ги около централната топка и оставяме питата да втаса на топло- около 1/2 час, така, че да изпълни тавата. Правим замазка от разбития жълтък / и малко вода/ и печем на 180 градуса / около 50 минути/. Ако започне да прегаря отгоре, може да поставите намокрена дебела хартия и да я сменяте - при нужда /1-2 пъти/.
         След изпичане питата се изважда веднага от тавата, мокри се обилно с вода и се покрива с влажна кърпа, а отгоре могат да се поставят още 1 или 2 сухи кърпи - до изстиване на питата.



image


Тагове:   мая,   пита,   вкусна,   на конци,   ефектна,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. benitta - !!!
16.04.2014 07:58
Бабите ми правят такива пити, а след тях нито майка ми и леля ми, нито аз или братовчедка ми усвоихме традицията... Това иска голям мерак и мноооого опит, според мен - да месиш, да месиш 200 пъти, докато станеш такъв майстор ;)
Поздравления за майсторлъка и желанието!
цитирай
2. donchevav - E-e-e-e, не е никак трудно - лесно е и ...
16.04.2014 11:15
E-e-e-e, не е никак трудно - лесно е и забавно, а да не говорим какво е за семейството вечер да се събере край масата и майката да разчупи питата и на всекиго да даде с някакво пожелание! Опитай - има готови смеси в хранителните вериги - разбъркваш и печеш. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3043953
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53383
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031