Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2008 22:52 - BG ИМПИЙЧМЪНТ
Автор: pslavov Категория: Политика   
Прочетен: 21758 Коментари: 16 Гласове:
0



Отдавна не ми беше оставало време да напиша няколко реда в блога си, може би и защото във вихъра на всички тези скандали и корупционни обвинения около управляващите социалисти и съратници всичко, което в даден момент изглежда актуално, в следващия вече бледнее на фона на следващия скандал.

Тук съм поместил мотивите ни от СДС да поискаме стартиране на конституционната процедура по прекратявяне на правомощията на Държавния глава - Г.Първанов. Част от тях имах възможност да изложа в предаването на радио „Хоризонт” в „Преди всички” на 18.04.2008, за останалите не остана място и ги помествам тук.

1.      НЯКОЛКО ДУМИ ЗА ПРОЦЕДУРАТА на чл. 103 от Конституцията, по която се предсрочно се прекратяват правомощията на Президента при държавна измяна или нарушение на Конституцията. Процедурата, предвид големия авторитет на Президентската институция и основополагащото и се място в системата на държавната власт, е сложна и включва произнасяне на 2 висши държавни органа, за да се елиминира възможността за конюнктурно „импийчване” на Държавния глава. А именно:

1)      най-малко 60 депутата внасят в НС обвинение срещу Президента, че е нарушил Конституцията или е извършил държавна измяна. По внесеното обвинение НС провежда гласуване и ако 2/3 от общия брой на депутатите (т.е. 160) го подкрепят, то НС внася обвинението в Конституционния съд;

2)      КС провежда гласуване и ако обвинението бъде подкрепено, то правомощията на Президента се прекратяват.

2.      ПРАВНИТЕ АРГУМЕНТИ на Съюза на демократичните сили:

1)      Президентът е извършил нарушение на Конституцията, като в продължение на 1 година и независимо от исканията на опозицията и кризите в държавата не свиква Консултативния съвет по национална сигурност, който по закон се свиква най-малко веднъж на всеки 3 месеца.

2)      Нарушавайки закона, Държавният глава нарушава положената от него Клетва по чл. 76 (2) от Конституцията, а именно „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.” Нарушавайки конституционната си клетва, като не изпълнява законовото си задължение да свика Консултативния съвет по национална сигурност, Държавният глава не само неглижира закоите на страната, но дава изключитлно лош пример и подкопава авторитета на Президентската институция и държавната власт.

3)      В случай, че Държавният глава не се чувства „над закона” и не се чувства обвързан от положената от него Конституционна клетва, логично възниква съмнението за неговата легитимност, тъй като фактическият състав по избиране и встъпване в длъжност на Президента за конкретния мандат завършва с полагането на клетвата чл. 76 (2) от Конституцията по  и едва след тържественото й полагане избраният за Президент се счита за встъпил в длъжност.

4)      До преди началото на кампанията на президентските избори през 2006г. г-н Първанов категорично отричаше да е съпричастен към бившата ДС, докато по време на кампанията разбули тайната и се оказа, че е сътрудничил на репресивния апарат на комунистическите тайни служби. Затаяването на истината, още повече извършено в качеството му на Държавен глава, би могло да се третира като най-тежко престъпление и държавна измяна. Нещо повече-тази тъмна страна от биографията му може да постави на риск Националната ни сигурност, предвид факта, че част от досието на г-н Първанов липсва и не публично известно нито у кого се намира, нито какво съдържа-т.е. то би могло да се използва като средство за шантаж върху Държавния глава и решенията, които взима.

3.      ВЪПРОСЪТ ЗА МОРАЛА: Мисля си, че предвид тоталното обезценяване на морала в политика от действията на емблематични фигури от управляващата тройна коалиция, е безпредметно да се разисква темата, оше по-малко в контекства на гореизложените аргументи. Едно за мен е категорично ясно:
Докато през 1999г. тогавашният лидер на социалистическата партия (б.а.г-н Първанов) предвождаше гневни анти-натовки групи от пенсионери и заявяваше подкрепа за режима на диктатора Милошевич, включително и на събрание на Консултативния съвет по национална сигурност към Президента П. Стоянов, днес той прилага двоен стандарт и се покрива (снишава).

4.      ДЕБАТЪТ: Г-н Първанов явно избяга (се сниши) и по отношение на дебата за законосъобразността и моралността на действията му. От СДС и подкрепени от останалите опозиционни партии се надяваме именно това да се случи в НС с внасянето на искането за импийчмънт на Г. Първанов.



Тагове:   BG,


Гласувай:
0



1. анонимен - Президентът трябва да е знаме, а не ветропоказател
23.04.2008 13:50
Здравейте!
Макар темата за искането за импийчмънт да е изместена в медийното пространство от предстоящите промени в кабинета, считам, че тя продължава да бъде актуална, още повече че предложените лица за министерски постове са малко или много свързани с личността на сегашния президент.
Недоумявам вялата позиция която СДС като автентична дясна опозиция показа, след обявяване на номинациите и липсата на категоричност и аргументация, каквито демонстрират други опозиционни партии.
А относно Вашия постинг, ще си позволя да повторя коментара си от един друг блог.

Президентът трябва да е знаме, а не ветропоказател

Последните няколко дни наблюдавам реакциите на г-н Първанов към процесите по предложението за отстраняването му като президент на Републиката, инициирано от Вас.
Лично на мен повече ми харесва нюанса, че открито изказване на политически отговорни мнения и чуваемостта им от обществото е по-оздравително за страната, отколкото борба до край за отстраняване на президента от неговата длъжност.
Но да се върна към паниката обзела г-н Първанов, нещо притеснява бившия шеф на БСП.
Не беше отдавна когато г-н Първанов използваше медиите, за да убеждава, че е Президент на “всички българи”. Явно сегашното политическо статукво е много удобно, щом бързо забрави за това свое обещание.
Г-н Първанов определено го е страх, че Консултативният съвет за национална сигурност ще се превърне в официална трибуна на представителите на опозицията, които ще му потърсят сметка за неадекватното поведение като президент на Рeпублика България.
Червените функуционери обичат да оправдават своите грешки с наследството от предишните управляващи партии. Само ще напомня на г-н Първанов, че предишния президент открито и категорично заяви несъгласието си с правителството, което беше излъчено от партията, подкрепила и него.
Г-н Първанов, като президент, трябваше ясно да изрази своята позиция относно кризата в МВР, която застращава националната сигурност на държавата, но бързо научил дипломатическите трикове, шунтира това свое задължение.
Вместо да се дадат ясни сигнали към българите и към международните ни партнъори, че има институция, която пази държавността, г-н Първанов парадира с желанието си да приватизира Консултативния съвет за национална сигурност отсичайки, че в такъв кризисен момент за страната ни, този орган няма да спомогне борбата със срастването на организираната престъпност с високите етажи на силовото министерство по време на управлението на г-н Станишев.
Президентът трябва да е знаме, а не ветропоказател.
От казаното до тук може да се направят следните изводи:
1) Мафия-БСП - неразривно свързана структура, в която кранчето много умело смесва топлата и студената вода. А кой е кранчето?
2) Ако г-н Първанов не е президент на “всички българи”, на кого си мисли, че е президент?
3) Толкова ли е тежка ситуацията в Републиката, че Президентът е заел позиция “За нами Москва”?
4) Явно в ценностната сиситема на г-н Първанов придобиването на скъпи имоти и ходенето на лов е по-важно, отколкото да покаже на българския гласоподавател, че институцията която представлява, трябва да е знамето. Но за жалост се оказа, че овластената личност е ветропоказателя.
цитирай
2. tsveta - анонимен не е анонимен:)
23.04.2008 18:42
Извинявам се за анонимността на коментара ми, поместен по-горе, но се появи проблем с логването.
цитирай
3. анонимен - Orlin Kalev triabva da e v listite na ...
13.05.2008 21:01
Orlin Kalev triabva da e v listite na SDS za parlamentarnite izbori

SDS se nujdae ot novi i mladi lica, profesionalisti s novi idei

цитирай
4. анонимен - bg
03.08.2008 20:57
Изключително силна степен на нетърпимост показват българите към хората с различна сексуална ориентация. Запитани да дадат оценка от 1 до 10 (където 1 е „много дискомфортно”, а 10 – „напълно комфортно”) на това доколко биха се чувствали комфортно, ако имат гей или лесбийка за съсед, българите дават оценка средно 5.3. Това звучи като балансирано мнение, но ако погледнем другите европейски страни за сравнение, излиза, че ние се чувстваме най-дискомфортно от съседството си с хора с различна сексуална ориентация. След нас е единствено Румъния. Средната оценка, дадена по този показател от всички граждани на ЕС, е 7.9. Някои страни като Швеция, Холандия и Дания стигат до пълна толерантност към хомосексуалистите. Съседството е едно, когато днес голяма част от българите не познават съседите си, но когато става въпрос за участие на гейове в управлението, общественото мнение у нас става дори още по-нетолерантно. Запитани за оценка за това, доколко биха приели човек с различна сексуална ориентация да заема най-високия политически пост в страната (в България - президент), оценката на сънародниците ни спада още повече – 3.9. Общото европейско ниво на търпимост остава почти същото както при въпроса със съседството с хомосексуалисти. Средно 7 от 10 е приемствеността на европейците хомосексуалист да е на най-високия политически пост в техните държави. Трите най-толерантни държави остават същите и тук – Швеция, Дания и Холандия – страни, в които гей културите имат дълго минало.
На фона на тези данни, българите са убедени, че дискриминация към хората с различна сексуална ориентация в българското общество на практика няма!. По този индикатор бележим най-ниски стойности в Европа. Явно, не просто сме нетолерантни, но и считаме това за нормално. В България хората с различна сексуална ориентация се възприемат като педофили, носители на болести, извратени, а не просто различни.
цитирай
5. анонимен - Костовист-към СДС
13.09.2008 19:30
Искам да се обърна към ръковосните личности в СДС.Господа,скоро вероятно ще бъде нааправене следизборна коалиция за доброто на България.Но,бъдещата Коалиция трябва да бъде поставена на принципно здрава основа-трябва да бъде спряна Путинизация на Българската Политика. В този смисъл, заради здравата основа на Десницата на България,Господа моля Ви за Вашата мора;на присъда над :
Евгени Накърджиев,който стана съратник на мафиот като Майкъл Чорни ?
http://www.capital.bg/show.php?storyid=206997
“… Кръгът “Чорни” от свързани с него фирми и лица събира 70% от капитала на “Левски”. …Бившият вицепремиер и настоящ шеф на СДС - София, Евгений Бакърджиев вече е петият по големина собственик в “ПФК Левски -1914” АД. При увеличението на капитала той е записал 648 акции, или 1.3%. След него в класацията се нарежда адвокатът на Чорни Тодор Батков с 550 акции и Стефан Енчев Бакърджиев с 500 акции. Последният е баща на Евгений Бакърджиев …..”

-Богомил Бонев -”….През септември шефът на Националната служба “Сигурност” ген. Атанасов заяви, че има данни за връзки на Бонев с Майкъл Чорни …В скандален телевизионен дебат Стоянов изважда доклад на НСС, сочещ Бонев като корумпиран. …..

-Христо Бисеров- днес високопоставен ДСП-ар,който Вие вероятно ще “уволнявате”-
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=1786&sectionid=5&id=00001
“….. къщата на Бисеров струва 500 000 долара, както твърдяха брокери на недвижими имоти преди година……

-Йордан Цонев-……днес главен касиер на Доган….

-Петър Стоянов-пръв легитимирал НДСВ -като постави цялата Синя Идея в краката на ченгетата от НДСВ-същото НДСВ което Вие днес ще уволнявате…”… Петър Стоянов в края на 2001.Тогава очаквайки сигурна победа, която да подсили вътрешнопартийните и позиции, бившата външна министърка влезе в предизборния щаб на бившия президент. И по тази схема за първи път задочно се коалира със Симеон Сакскобургготски и Любен Дилов-син. Ние сме като едно опълчение, коментира PR-специалистката Нери Терзиева обкръжението от “орел рак и щука” , което трябваше да скъса пъпната връв на П.Стоянов с разбитите авари от СДС…….”
-Николай Младенов…дето направи толкова вреди в СДС-и го напусна по посока ГЕРБ
-Пламен Орешарски !!!-днес комунистически министър !

-Едвин Сугарев-който тръгна да изпълнява най-мръсната “трудовашка” задача- да мърси Иван Костов с вестникарски изрески.Ако Едвин Сугарев беше прав-днес Иван Костов трябваше да е при Вальо Топлото,Христоско Вретенарое и Тошко Добрев.Но-в Историята действията на Едвин Сугарев останха като едно нечистоплътно изхождане

-Пламен Юруков …”Лидерът на СДС: “Обръчите от фирми” на Доган не са доказани
Сините готови да подкрепят ДПС в Кърджали
Красен Николов
14 Август 2007
Лидерът на СДС Пламен Юруков не смята, че има доказателства за “обръчите от фирми” около ДПС и допусна съвместно явяване на изборите с партията на Ахмед Доган в Кърджали. Тази позиция на новия ешелон на “Раковски” 134 се обосновава и с подкрепата на местната структура в южния град, чийто председател Дора Христова даде добра оценка на досегашния кмет от ДПС Хасан Азис.

Искам да Ви кажа нещо съвсем човешко.Имайте впредвид,че някои хора ще Ви послушат,ще Ви последват. Вие ще бъдете техен водач и Надежда за по-добър живот.Но,ако Вие се окажете един лъже-Монсей и водите хората по път без изход,без хоризонт,и много хора които Ви последват останата излъгани,някои изморени от дългия път по който ги водите танат крадци за да оцелеят,други насилници,трети продават тялото и душата си………техния грях ще тежи и на Вас.Небето няма да Ви го прости.Историята е пълна с истории за проклети пари спечелени с хорска мъка.Имайте стах от Бога

цитирай
6. анонимен - IaKInyTxKPcIvTg
01.06.2011 13:21
Now I feel stupid. That's celaerd it up for me
цитирай
7. анонимен - UZwhULkTyEHGuZNno
01.06.2011 15:59
I'm impressed! You've managed the aolmst impossible.
цитирай
8. анонимен - PuBNCXGQNAuqhxl
01.06.2011 18:08
NZOGU0 <a href="http://buoalmopujxb.com/">buoalmopujxb</a>
цитирай
9. анонимен - QRydakUauJ
01.06.2011 18:22
KoMqXY <a href="http://bkdhtxmjgcmb.com/">bkdhtxmjgcmb</a>
цитирай
10. анонимен - iZlzpArU
02.06.2011 13:43
jZWcq5 , [url=http://obdwrzjrlkob.com/]obdwrzjrlkob[/url], [link=http://sekdkymzfnlj.com/]sekdkymzfnlj[/link], http://sprkzwkbicfo.com/
цитирай
11. анонимен - LSWufqjAavMRfDYHT
03.06.2011 17:12
TREhh6 <a href="http://cvqexfutxhzu.com/">cvqexfutxhzu</a>
цитирай
12. анонимен - QWKHFtcCQU
03.06.2011 18:20
6VjDpi <a href="http://yzzzhhfklyub.com/">yzzzhhfklyub</a>
цитирай
13. анонимен - qeJjECDaAA
04.06.2011 18:48
r7XKpv , [url=http://uwidicpcqknq.com/]uwidicpcqknq[/url], [link=http://aviwvuluarpp.com/]aviwvuluarpp[/link], http://aztyuhhupolo.com/
цитирай
14. анонимен - UjSoUsbePwe
04.06.2011 18:49
Yb1D7n , [url=http://gmmqlvbdrqnz.com/]gmmqlvbdrqnz[/url], [link=http://jvmyfttotkto.com/]jvmyfttotkto[/link], http://kdlymbtwjpow.com/
цитирай
15. анонимен - коктейльные платья интернет
25.10.2012 22:27
Как дела?Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://www.sleepingvertical.com/user/PeannalfLex/>детская спортивная одежда интернет магазин </a> фильмы онлайн смотреть бесплатно платье <a href=http://urnapress.ru/user/naggecyPync/>интернет магазин одежды люкс </a> платье mp3 <a href=http://ixel.ru/user/Hoonsersboate/>купить джинсы для девочки </a> купить куртку зимнюю для подростка ... Удачи Всем!
-====-
Discount 10% - <a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly 100mg discounts </a> - Kamagra gell :.Kamagra Oral Jelly Cheap .: Discount 10% - <a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>sildenafil 50mg Kamagra tablets </a> - Kamagra or viagra
цитирай
16. анонимен - купить красивую куртку
29.10.2012 07:29
Как дела?У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://www.vesillya.info/user/Elossillbuh/>детские джинсы купить </a> одежда интернет-магазин недорого <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#платье-келли»>платье келли</a> создание бижутерии <a href=http://www.kraspersonal.ru/index.php?subaction=userinfo&user=SweeleSap>бижутерия официальный сайт </a> купить платок ... Удачи Всем!
.:::.
Discout 5-12% <a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/#Kamagra-sildenafil»>Kamagra sildenafil</a> - Kamagra instructions : Kamagra Oral Jelly review magazine : Discout re 7% <a href=http://kamagra-now.blog.hr/#Kamagra-shop-Oral-Generic-viagra»>Kamagra shop Oral Generic viagra</a> - Kamagra Oral Jelly suppliers online stockholm hotell
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pslavov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 355578
Постинги: 76
Коментари: 225
Гласове: 308
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930